Akuutti Myeloinen Leukemia (AML)

Minä siis olen sairastanut kyseistä tautia kaksi kertaa, ensin vuonna 2011 ja sitten vuonna 2013. Omasta hoidostani en tänne rupea paapattamaan, sillä siitä voit lukea täältä ja täältä.

Leukemia on siis yseisin syöpä lapsilla Suomessa, toiseksi yleisimpiä ovat aivokasvaimet.
Leukemioita on kahta erilaista; Akuutti Lymfaattinen leukemia (ALL) ja Akuutti Myeloinen leukemia (AML). Lapsuusiän leukeimoista n. 85% on ALL:llää ja n.10% AML:llää, lapsilla ns. krooninen myeloinen leukemia on erittäin harvinainen.
Leukemiaan sairastuu vuosittain 40-50 lasta, joista vain vajaa yhdeksän sairastuu AML:llään.

Leukemiapotilaalla normaalisti verensoluja muodostava solukko muuttuu, alkaen tuottaa nopeasti lisääntyviä leukemiasoluja. Solut siis lisääntyvät nopeasti, aluksi luuytimessä, mutta useimmiten myöhemmin veressäkin. Samalla normaalien verisolujen määrä veressä ja luuytimessä vähenee rajusti.

Akuuttia Myeloista leukemiaa hoidetaan solunsalpaaja eli sytostaatti hoidoilla, jotka noudattavat kansainvälisiä hoitosuosituksia. Sytostaatit tuhoavat leukemiasoluja ja niitä annetaan toistuvina jaksoina. Leikkaushoitoa ei tarvita, mutta joskus saatetaan käyttää sädehoitoa.

Leukemia ei ole tarttuva, eikä perillinen sairaus. Syitä siihen sairastumiselle ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Lapsuusiän leukemiaan sairastuneiden potilaiden ennuste on hyvä, jopa 80% paranee ensimmäisellä hoitokerralla.
Joillain leukemia kuitenkin uusii. Osalla se voidaan parantaa vaihtamalla luuydin, eli tekemällä kantasolusiirto. Kantasolusiirto parantaa potilaan elinmahdolliskuuksia, kun ennuste muutoin olisi hyvin huono (kuten minun tapauksessani).

Myeloista leukemiaa sairastaville lapsille tehdään allogeenisiä kantasolusiirtoja, mikä tarkoittaa sitä että uudet kantasolut ovat peräisin toiselta ihmiseltä. Näiden kantasolujen tulee olla kudostyypiltään identtisiä tai yhteensopivia potilaan kudostyypin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti