31 elokuuta 2013

130. Käytätkö turvaliiviä?

Me käytiin tänään ostamassa mulle Hööksistä uusi turvaliivi, jonka vuoksi innostuin kirjoittamaan teille posatuksen siitä, mitä mieltä olen turvaliivin käytöstä.
Mun mielestä turvaliivi on ratsastuksessa aivan yhtä täkeä varuste, kuin kypäräkin. Kypärä suojaa sun pään kun tiput, turvaliivi taas suojaa selkärankaa, kylkiluita ja keuhkoja. Ilman turvaliiviä pudotessa, voi pahimmillaan jopa halvaantua. Tähän ei tarvita kuin kivi, joka osuu selkään sopivassa kulmassa.
Mikeivät kaikki sitten kuitenkaan halua käyttää turvaliivejä, vaan riskeeraavat terveytensä ja periaatteessa koko harrastuksensa?
Turvaliivi on nolo. Turvaliivi päällä näyttää lihavalta. Noita kahta vastausta kuulee ihmisten suusta mielestäni aivan liian usein. Oma mielipiteeni on, että turvaliiviä käyttävä ihminen ei ole nolo, vaan fiksu. Sopiva ja hyvin istuva turvaliivi päällään ei näytä lihavalta. En ikinä opi ymmärtämään sitä, miten ihminen näyttää lihavalta, jos hänellä on yllään turvaliivi ja sen päällä takki. Eikö sokeakin näe, että takin alla on jotain. Ei ihmisen normaali vartalonmuoto ole neliskanttinen...

(c) Hööks


 
Voin rehellisesti kuitenkin todeta, että vaikka ehdottomasti turvaliivien puolella olenkin, en sitä aina käytä. Omalla kohdallani se ei tosin johdu ulkonäöllisistä seikoista, vaan siitä, että katetrin vuoksi turvaliivin pitäminen sattuu. Eikä mulla oikeastaan kesällä/keväällä ollut turvalliviä, koska se katosi. Käytin hypätessä ja maastoillessa kuitenkin lainaliiviä, samoin Iiriksen selässä ollessani.
Koulua ratsastaessa turvaliivi ei ole niin välttämätön, varsinkaan jos alla on tuttu ja turvallinen hevonen, jonka kanssa on epätodennäköistä, että mitään sattuisi. Siltikin pitää muistaa, että eläin on aina eläin, eikä oikeastaan ikinä voi sanoa, ettei mitään satu.
Esteillä ja maastossa käytän liiviä aina, paitsi silloin kun se ei ole mahdollista. Mahdollista käsitteellä tarkoitan sitä, etten pysty pukemaan sitä ylleni katetrin takia tai sitä, ettei minulla ollut liiviä olemassakaan.
Iiriksen selästä olen muutaman kerran mätkähtänyt kunnolla alas, vain kerran ilman turvaliiviä. Silloinkin olisin sen voinut laittaa, mutta ihan omaa tyhmyyttäni sen pois jätin ja kuinkas kävikään... Sen tippumisen jälkeen olen ratsastanut ponilla vain kerran ilman liiviä ja jatkossakin tulen aina käyttämään Iiriksen selässä turvaliiviä, teimme sitten mitä tahansa.

Kouluratsastuskilpailuissahan turvaliiviä ei saa käyttää, seuraluokissa saa, mutta se ei saa näkyä. Sen minä ymmärrän, kyse ei kuitenkaan ole mistään hurjasta menosta vaan siististä ja tasaisesta menosta.
Yksi turvaliivejä koskeva sääntö on kuitenkin mielestäni typerä; Junnuilla turvaliivi ei ole pakollinen! Miksi ei? Mielestäni este-/kenttäkilpailuissa junnujen pitäisi aivan ehdottomasti käyttää turvaliivia, näytti se sitten omasta mielestä kuika hölmöltä tahansa.
Kilpailutilanne on jännittävä niin hevoselle kuin ratsastajallekkin. Hevosen kieltäessä ratsastaja saattaa pudota, jolloin voi käydä pahastikkin. Siitä huolimatta junnut eivät tunnu turvaliiviä pitävän. Tämä kertoo ehkä myös jotain heidän vanhemmistaan. Eikö vanhempia kiinnosta lastensa turvallisuus, vai eivätkö he vain tiedä hevosista mitään?
No, oli miten oli, mun mielestäni kilpailusäännöissä pitäisi lukea, että junnujen on pakko käyttää turvaliiviä ainakin esteillä ja maastoesteillä, ihan vain oman turvallisuutensa vuoksi.

Teksti perustui vain omiin mielipiteisiini. Mitä mieltä te lukijat olette turvaliivin käytöstä? Käytättekö sitä aina, vai vain silloin tällöin, vai käytättekö ollenkaan?

18 kommenttia:

  1. Mun mielestä turvaliivin käyttö on tosi fiksua. Ite en omista sellaista vielä mutta välillä oon saanut lainata kavereitten turvaliivejä. Kerran kävi niin et tipuin ihan semmosen ison puisen hiekkalaatikon viereen kovassa vauhdissa. Turvaliivi oli päällä mutta oli tosi lähellä et olisi osunut selkään. Mutta joo, en yleensä käytä mutta sillon kun hyppään :)

    VastaaPoista
  2. Kaveri just tippu, ristiselässä joku murtuma ja peukalo leikattiin. Sillä ei turvaliiviä ollut, vaikka yleensä taitaa olla. Itse en ole koko 10v ratsastusharrastuksen aikana käyttänyt kun kerran, ei ole tullut ikinä hankittua. Nyt saattaa mennä ostoslistalle odottelemaan rikastumista :D

    VastaaPoista
  3. Täällä Puolassa ja Ruotsissakin on ainakin sellanen sääntö kenttäkisoissa, että poniratsastajat ja junnut ei saa mennä rataesteosuutta ilman turvaliiviä :) tosin Suomessa saa.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muualla ollaan sitte vissiin fiksumpia kun suomessa :D

      Poista
  4. Itse käytän turvaliiviä useimmiten esteillä ja maastossa. Miedän seuran estekisoissa turvaliivi on pakollinen ja se on tosi hyvä koska muutaman kerran joku on tullut alas aika pahastikin. Kaverini äiti tippui hevosen selästä käynnissä ilman satulaa ja jos hänellä ei olisi ollut turvaliiviä hän olisi luultavasti halvaantunut joten kannatan ehdottomasti turvaliivin käyttöä!

    VastaaPoista
  5. Mä käytän turvaliivia aina esteillä ja maastossa, ja myös kouluillessa jos alla on vaikka nuori, tai jotenkin muuten arvaamaton heppa. Olen kuullut monesti ratsastajien valittavan siitä että turvaliivi on epämukava tai kuuma, mutta erityisesti noi nykyiset palaliivit on niin hyvin istuvia, että noi mukavuusongelmatkin on hyötyihin verrattuna tosi pieniä... Ainoa mikä mua harmittaa turvaliiveissä, on niiden hinta! Ite maksoin omasta hyvästä palaturvaliivistä vajaan kaksataa, ja se on kyllä tosi iso raha, eikä ihan jokaisella oo välttämättä tommoseen varaa. Tosin ratsastus on kyllä muutenkin harmittavan kallis laji :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä totta, kaikki hyvä/laadukas maksaa heppaillessa vähän turhan paljon, eikä kirpparilta välttämättä kannata turvaliiviä hankkia :/

      Poista
  6. asiaa koko teksti! itse käytän aina esteillä ja maastossa, ellei alla ole joku luottoheppa. :)

    VastaaPoista
  7. Itse en käytä turvaliiviä koskaan, en edes omista sellaista. Ei johdu siitä että se olisi nolo, vaan siitä, etten osaa ratsastaa sellainen päälläni. En pysty olemaan rento vaan jäkitän epämukavan tunteen takia. Tiedän, että turvaliivi olisi oiva turvaväline, mutta yhdeksän vuotta olen ilmankin pärjännyt..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toikin on kyllä totta, ettei välttämättä osaa liivin kanssa ratsastaa :)

      Poista
  8. Fiksut käyttävät turvaliiviä kaikissa tilanteissa. Itse en valitettavasti lukeudu näihin fiksuihin, vaikka omistankin jonkunlaisen turvaliivin. Turvaliivini vain on edullinen malli ja kovin tönkkö ratsastaessa. Koulua tuuppaillessa en voisi kuvitellakaan, että pistäisin sen liivin päälle. Jos omistaisin hyvin mukautuvan liivin, niin sitten käyttäisin varmasti useamminkin, en vain ole tottunut käyttämään sitä :)
    Hyvä postaus!

    VastaaPoista
  9. Itse en pidä normaalia turvaliiviä, koska se rajoittaa omaa ratsastusta aivan liikaa ja painaa selkää pahasti joka pahimmillaan aiheuttaa säteilykivut toiseen jalkaan. Multa on leikattu välilevyn pullistuma eikä selkä ole edelleenkään normaali. Kuitenkin, koska tippuminen itselle on paha juttu tämän selän kanssa niin käytän Point Two Air turvaliiviä. Se ei yhtä hyvin suojaa kun normaali, mutta ei häiritse ratsastusta eikä kipeytä selkää. :)

    VastaaPoista
  10. Mä käytän liiviä hypätessä, mutta kuten joku jo aiemmin mainitsi, koulua mennessä en voisi kuvitellakaan - paitsi silloin koin sen ihan miellyttäväksi kun menin puoli vuotta liikuttamatta olleella ponilla jolla riitti muulloinkin vauhtia :D (ja löysinkin itteni niskahihnan päältä hetken päästä) mutta esim Vallulla en tosiaankaan käyttäisi tuuppiessa. Se ei ole nolo, vaan jäykkä ja ahdistava :D

    VastaaPoista